Blog

BEYİN TÜMÖRLERİ

Beyin tümörü nedir?
Beyin tümörü, beyinde anormal hücre büyümesidir. Beynin anatomisi, sinir sistemi işlevlerinden sorumlu farklı bölümlerden oluşmuş karmaşık bir yapıdır. Beyin tümörleri, koruyucu beyin zarı, beynin alt tarafı (kafatası tabanı), beyin sapı, sinüsler ve burun boşluğu ve diğer birçok alan dahil olmak üzere beynin veya kafatasının herhangi bir yerinde gelişebilir. Hangi dokudan kaynaklandıklarına bağlı olarak beyinde gelişebilen 100’den fazla farklı tümör türü vardır.

Beyin tümörleri ne kadar yaygındır ve tehlikeli midir?
Beyin ve sinir sistemi tümörleri, 100.000 yetişkinden yaklaşık 30’unu etkiler. Beyin tümörleri tehlikelidir. Çünkü beyin tümörü beynin sağlıklı bölgelerine baskı yapabilir veya bu sağlıklı bölgelere başka tümör odaklarından yayılım olabilmektedir. Bazı beyin tümörleri kötü huylu olabilir veya kötü huylu hale gelebilir. Beyin tümörleri, beynin etrafındaki ve içindeki sıvı akışını engellerse sorunlara neden olabilirler, bu da kafatası içindeki basıncın artmasına neden olabilir. Bazı tümör türleri, omurilik sıvısı yoluyla beynin veya omurganın uzak bölgelerine yayılabilir.

Beyin Tümörleri: Sıkça Sorulan Sorular | Dr. Öğr. Üyesi Altan DEMİREL
Bir tümörün beyin lezyonundan farkı nedir?
Bir beyin tümörü, spesifik bir beyin lezyonu türüdür. Bir lezyon, hasarlı dokunun herhangi bir alanını tanımlar. Tüm tümörler lezyondur, ancak tüm lezyonlar tümör değildir. Diğer beyin lezyonlarına inme, yaralanma, ensefalit(beyin enfeksiyonu) ve arteriyovenöz malformasyon(damar yumaklanması) gibi hastalıklar neden olabilir.
Beyin Tümörü Nedir ? Beyin Kanseri Nedir?
Tüm beyin kanserleri tümördür, ancak tüm beyin tümörleri kanserli değildir. Kanserli olmayan beyin tümörlerine iyi huylu beyin tümörleri denir.
İyi huylu beyin tümörleri tipik olarak yavaş büyür, belirgin sınırları vardır ve nadiren yayılır. İyi huylu tümörler de tehlikeli olabilir. Beynin bazı bölümlerine zarar verebilir ve önemli beyin bölgelerine bası yaparak ciddi işlev bozukluğuna neden olabilirler. Beynin hayati bir bölgesinde yer alan iyi huylu beyin tümörleri yaşamı tehdit edebilir. Çok nadiren, iyi huylu bir tümör kötü huylu olabilir. Tipik olarak iyi huylu tümörlerin örnekleri arasında meningiom, vestibüler schwannoma ve hipofiz adenomu yer alır.
Kötü huylu beyin tümörleri kanser denilen tümörlerdir. Tipik olarak hızla büyürler ve çevredeki sağlıklı beyin yapılarını istila ederler. Beyin kanseri, beynin hayati yapılarında neden olduğu değişiklikler nedeniyle hayatı tehdit edici olabilir. Beyinden veya beyinden kaynaklanan kötü huylu tümörlerin bazı örnekleri arasında glioblastom, koku alma nöroblastomu, kondrosarkom ve medulloblastom bulunur.
Birincil ve Metastatik Beyin Tümörleri
Birincil beyin tümörleri, beyinde başlayan tümörlerdir. En sık beyinden kaynaklanan tümörlerin örnekleri arasında meningiom ve glioma bulunur. Çok nadiren, bu tümörler yayılarak beynin ve omuriliğin diğer bölgelerine ulaşabilir. Daha yaygın olarak, tümörler vücudun diğer bölgelerinden beyne yayılır.
Sekonder beyin tümörleri olarak da adlandırılan metastatik beyin tümörleri, vücudun herhangi bir yerinde kanser olarak ortaya çıkan ve daha sonra beyne metastaz yapan (yayılan) kötü huylu tümörlerdir. Metastatik beyin tümörleri, birincil beyin tümörlerinden yaklaşık dört kat daha yaygındır. Hızla büyüyebilirler, farklı beyin lokasyonlarında oluşabilirler veya yakındaki beyin dokusunu istila edebilirler.
Beyne yayılabilen yaygın kanserler şunlardır:
Akciğer kanseri
Meme kanseri
Kolon kanseri
Böbrek kanseri
Cilt kanseri (melanom)
Beyin Tümörü Belirtileri
Beynin farklı bölümleri farklı işlevleri kontrol eder, bu nedenle beyin tümörü semptomları tümörün konumuna göre değişir. Örneğin başın arkasındaki beyincikte yer alan bir beyin tümörü hareket, yürüme, denge ve koordinasyonda sorunlara neden olabilir. Tümör görmeden sorumlu olan optik yolu etkiliyorsa görme değişiklikleri meydana gelebilir.
Tümörün boyutu ve ne kadar hızlı büyüdüğü de bir kişinin hangi semptomları yaşayacağını etkiler.
Genel olarak, bir beyin tümörünün en yaygın semptomları şunları içerebilir:
-Baş ağrısı
-Nöbetler (sara)
-Düşünme, konuşma veya kelimeleri bulmada zorluk
-Kişilik veya davranış değişiklikleri
-Vücudun bir kısmında veya bir tarafında zayıflık, uyuşma veya felç
-Denge kaybı, baş dönmesi
-Sağırlık
-Görme alanı kayıpları
-Hafıza kaybı

Bunlar ve benzer şikayetler değerlendirilip gerekli iyileşme sağlanmıyorsa altta yatabilecek bir problemin değerlendirilmesi amacı ile uzman doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Sağlıklı günlerde görüşmek temennisi ile…

Dr. Öğr. Üyesi Altan DEMİREL

2 thoughts on “BEYİN TÜMÖRLERİ

  1. Doğan dedi ki:

    Bu aydınlatıcı bilgilendirmeniz için teşekkür ediyorum…

  2. Çetin Memişoğlu dedi ki:

    Altan hocam sizlere ne kadar çok teşekkür etsek azdır.. 2022 yılında babamı ameliyat ettiniz. başarılı bir beyin ameliyatı ile babam sağlığına kavuştu. sizlere müteşekkiriz… iyi ki varsınız hocammm…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir